A VÁLTOZÁS

A változásról

Bár azt hihetnénk, hogy az élet egy lineáris vonalon mozog, s a változás csupán egy hibakód, valójában az életünk a születésünktől egészen halálunk napjáig a lentek és a fentek dinamikus váltakozásában hullámzik: valami elmúlik, majd a helyébe lép egy új dolog. Pont úgy, mint ahogyan az éjt felváltja a nappal, a télből tavasz lesz, megszületünk, majd megöregszünk… A változás tehát az életünk természetes velejárója, mégis sok esetben azt érezhetjük, mintha egy láthatatlan erő kiragadná kezünkből a sorsunk feletti irányítást, és ettől mi eszköztelenekké válunk a további lépésekhez.

Miért félünk a változástól?

Szeretjük az állandóságot, vágyunk rá, mert ha az rossz is vagy boldogtalanná tesz is bennünket, de legalább biztonságban érezhetjük magunkat tőle.  Gondolj csak bele hányszor eltervezted, hogy végleg felhagysz egy romboló szokásoddal, vagy kilépsz egy mérgező kapcsolatból, de végül félúton feladtad ebbéli terveidet. Miért? Valószínűleg azért, mert a biztostól való eltávolodás stresszt okozott számodra, megijedtél az újtól, attól, hogy valami mást kell tenned, mint korábban, és ezzel együtt másként is kell majd viselkedned.

A változástól való félelmet csak fokozzák azok a meggyőződések és hitrendszerek, amelyeket az évek során magunkévá tettünk, s amelyek alapjaiban meghatározzák a gondolkodásmódunkat és a világnézetünket. Van egy elképzelésünk magunkról, a képességeinkről és ettől a képtől nem szívesen válunk meg, még ha ezzel magunk ellen dolgozunk is.

Hogyan kezeljük a változáshoz fűződő félelmünket?

1. A változástól való félelmünk kezeléséhez az első lépés, hogy elfogadjuk

Egyetlen állandó van az életünkben, az pedig a változás. Az idő nem képes egy helyben állni, mi sem tudjuk ezt megtenni. Tesszük a dolgunkat, haladunk a jövő felé és közben változunk.

2. Ne kudarcként vagy akadályként, sokkal inkább fejlődési lehetőségként éljük meg változás teremtette új helyzeteket

Ehhez pedig fontos, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódunkat, hiszen Albert Einsteint idézve „Nem lehet megoldani problémákat  ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.”

3. Vizsgáljuk meg egy-egy helyzetben mire van hatásunk, mi az ami rajtunk múlik és cselekedjünk!

Vállaljunk felelősséget az életünkért! Gyakran előfordul, hogy akarva-akaratlanul másokra próbáljuk terhelni a saját felelősségünk súlyát, pedig az egyetlen ember aki képes változtatni az életünk egyes pontjain, mi magunk vagyunk. Ugyanakkor bármennyire is szeretnénk örökké a kezünkben tartani a kontrollt, nem tudjuk. Éppen ezért meg kell tanulnunk rugalmasan kezelni a váratlan helyzeteket, s lazítani a merev ragaszkodáshoz.

4. Fejlesszük az önismeretünket!

Az önismeret a kulcs, mely ajtót nyit az életre. Minden, amire vágyunk a miénk lehet, de ehhez meg kell tudnunk fogalmazni pontosan a céljainkat, tudatosítanunk kell magunkban az erősségeinket és gyengeségeinket, hogy aztán könnyebben hozhassunk olyan döntéseket, amelyek összhangban állnak önmagunkkal és az értékrendünkkel.

Legyünk nyitottak tehát a változásra, hiszen mindamellett, hogy sokszor erőt próbáló kihívásokat gördít elénk, rengeteg izgalmas, csodás dolgot is tartogat számunkra.

Ha még eddig nem tetted, like-old a facebook oldalamat, ahol további érdekes, értékes tartalmakra lelsz!

További blogbejegyzéseim:

Azok a fránya hétfők!

Azok a fránya hétfők!

Akkor olvasd el az alábbi 4 tippemet azért, hogy energikusabban és zökkenőmentesebben induljon a hét első napja. :)Ha azon szerencsések közé tartozol, akik hétvégén félretehetik a munkát és csakis a lazításra koncentrálhatnak,...

bővebben
Energiavámpírok

Energiavámpírok

Az egyik legveszélyesebb fajta, aki ha nem vagy résen, kijátszva a jóhiszeműséged, átveszi az életed felett az irányítást: megmondja mit csinálhatsz, kivel találkozhatsz, hová mehetsz, érzelmi zsarolással rávesz minden olyan...

bővebben
Számolj le a panaszkodással

Számolj le a panaszkodással

Hosszútávon a panaszkodás rengeteg energiánkat felőrli és nem, hogy nem oldja meg a problémáinkat, még tovább fokozza azokat. Minél többször mantrázzuk ugyanazokat a negatív töltetű monológokat, annál mélyebbre süllyedünk az...

bővebben
Email cím:

fejlesztocoach@gmail.com

Telefon:

06 (30) 223-4651

Facebook:

https://www.facebook.com/gabriellacoach

Facebook:

https://www.facebook.com/menyasszonycoaching