Újévi fogadalmak másként

Sokan az új év kezdetétől várják a motivációt ahhoz, hogy megváltoztassák az életüket. A leggyakoribb fogadalmak a fogyókúra, vagy a dohányzásról való leszokás, de népszerűek még a tanulással vagy a munkahelyváltással kapcsolatos ígéretek is. Egyes elemzések szerint azonban a szilveszteri pezsgés adta energiatöltet hamar elszáll, a fogadalmak mintegy 80%-meghiúsul – vagy mert nem is tartjuk be, vagy mert a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy, és lemondunk a kitűzött célunkról.

Mi áll a sikertelenség hátterében?

Alapvető szükségletünk a biztonság iránti vágy. Valószínűleg már régóta sejtjük, hogy valami nincs rendben az életünkben, és az új év éppen kapóra jön ahhoz, hogy elhatározzuk magunkat: szakítunk romboló szokásainkkal, és önazonosabb, teljesebb életet fogunk élni. Az újévi fogadalmak többsége azonban nem reális, a  pillanat hevében születnek, és nincs mögöttük egy jól kidolgozott stratégia a megvalósításhoz.

Mit csináljunk másképpen? Most összeszedtem 7 pontban a legfontosabbakat.

1. Változtassunk még ma!

Ha elégedetlenek vagyunk az életünk valamely területével, és változtatni szeretnénk, akkor tegyük meg az első lépést még ma! Ne várjunk, ne kössük az újévhez!

2. Ígéretek helyett legyenek pontos céljaink!

Szerezzünk be egy naptárat és egy naplót. Jegyzeteljük minden nap a célunkkal kapcsolatos lépéseket, tapasztalatokat. A kimondott szónak súlya van, de az írottnak még annál is nagyobb, hiszen azt többször is kezünkbe vehetjük mintegy emlékeztetőt. Felszínes ígéretek helyett tűzzünk ki konkrét valós  célokat, melyekhez rendeljünk határidőt is. Tehát nem elég azt mondani, hogy „lefogyok 12 kg-ot”, mondjuk azt, hogy”2024 december 31- ig 12 kg-ot fogok leadni.

3. Bontsuk kis lépésekre a célunkig vezető utat!

Sokszor azért adjuk fel az álmainkat, mert túl nagynak, ijesztőnek és távolinak tűnik az, ahová elakarunk jutni. Elengedhetetlen tehát, hogy megtervezzük a  változás folyamatát, és bontsuk apróbb lépésekre a célunkig vezető utat. Maradva a fenti példánál: 2024 december 31-ig 12kg-ot fogok leadni, minden hónapban 1-et.

4. Fogalmazzuk meg a miértünket?

Ahhoz, hogy kitartsunk a célunk mellett, szükségünk van belső motivációra, egy nagy MIÉRT-re ami előrevisz bennünket, és lendületet ad akkor is amikor szívünk szerint feladnánk. Kérdezzük meg magunktól, hogy miért akarjuk elérni a kitűzött célunkat? Milyen érzés lenne ha elérnénk? Milyen lesz ott? Miben lesz más a mostanihoz képest? Mi lesz, ha minden így marad ahogy most van? Az milyen érzésekkel járna?

Például: Nem helyes ha férjünk beszólásai miatt akarunk megválni a plusz kilóinktól, vagy mert ez a divat. Helyette mondjuk így: büszkeséggel, és elégedettséggel tölt majd el, amikor karcsúbb, energikusabb nővé válok.

5. Merjünk hibázni!

Megettem egy csokis muffint a fogyókúra idején? Sebaj! Ettől az egy süteménytől még nem fogom visszaszedni a leadott kilókat. Legközelebb jobban ügyelek majd arra, hogy ne ebéd előtt menjek a boltba vásárolni,, így nem fogok elcsábulni.

A céljainkhoz vezető úton érhetnek bennünket csalódások, de  ne kudarcként éljük meg ha valami nem sikerül, hanem elemezzük ki, hogy mi lehet az oka és tanuljunk a szerzett tapasztalatokból.

6. Ünnepeljük meg a sikereinket!

Minden nagy dolog az első kis lépésekre épül. Érezzük át ennek fontosságát, legyünk büszkék magunkra! Jutalmazzuk meg magunkat az erőfeszítéseinkért!

7. Fejlesszük az önismeretünket!

Már-már elcsépelt, de nagyon igaz: valódi sikereket akkor fogunk elérni ha ismerjük a saját működésünket, tudjuk, hogy mit miért teszünk – vagy miért nem teszünk meg. Fejlesszük az önismeretünket, hogy képessé váljunk megteremteni a vágyott életünket!

Ha követed a facebook oldalamat, további érdekes, értékes tartalmakra lelsz!

További blogbejegyzéseim:

5 tévhit a coachingról

5 tévhit a coachingról

Napjainkban rengeteg tévhit és dezinformáció kel életre a coachinggal kapcsolatban, amelyeket nagy eséllyel olyan személyek kreálnak, akik még soha nem próbálták ki ezt a hatékony önismeretfejlesztő módszert. Íme a...

bővebben
Azok a fránya hétfők!

Azok a fránya hétfők!

Akkor olvasd el az alábbi 4 tippemet azért, hogy energikusabban és zökkenőmentesebben induljon a hét első napja. :)Ha azon szerencsések közé tartozol, akik hétvégén félretehetik a munkát és csakis a lazításra koncentrálhatnak,...

bővebben
Energiavámpírok

Energiavámpírok

Az egyik legveszélyesebb fajta, aki ha nem vagy résen, kijátszva a jóhiszeműséged, átveszi az életed felett az irányítást: megmondja mit csinálhatsz, kivel találkozhatsz, hová mehetsz, érzelmi zsarolással rávesz minden olyan...

bővebben
Email cím:

fejlesztocoach@gmail.com

Telefon:

06 (30) 223-4651

Facebook:

https://www.facebook.com/gabriellacoach

Facebook:

https://www.facebook.com/menyasszonycoaching